dinsdag 5 oktober 2010

Alternatieve geneeskunde is gevaarlijke nonsens

Bron: Knack.be >> Nieuws >> Wetenschap
woensdag 29 september 2010

Door Joël De Ceulaer


Edzard Ernst is de eerste hoogleraar in de alternatieve geneeskunde. In een nieuw boek maakt hij brandhout van de meeste alternatieve behandelingen.

Deze week verschijnt van Edzard Ernst en Simon Singh Bekocht of behandeld: de feiten over alternatieve geneeswijzen. ‘Het eerlijkste en meest accurate onderzoek ter wereld’, noemen de auteurs het zelf. En terecht. Ernst is hoogleraar aan de universiteit van het Britse Exeter. Singh is wetenschapsauteur, bekend van onder meer De oerknal.

Hoe is het eigenlijk mogelijk dat zoveel dokters in homeopathie geloven?
Edzard Ernst: Heel eenvoudig. Mensen die genezen, komen later bij je terug en zijn dankbaar. De mensen die niet beter zijn geworden, of patiënten die homeopathie onzin vinden, die zie je niet meer terug. Je ervaring is selectief: alleen de successen vallen op.

Een argument dat je heel vaak hoort, luidt: baat het niet, dan schaadt het niet.
Ernst: Een homeopatisch middel kan misschien ongevaarlijk zijn, maar dan is de vraag: is de homeopaat zelf ongevaarlijk? En daarop is het antwoord nee. Het niet opstarten van een effectieve behandeling kan je het leven kosten. Vergeet niet dat homeopaten ook actie voeren tegen vaccinatie, wat velen een van de grootste doorbraken in de geneeskunde zullen noemen.

Hoe zit het met de chiropractische therapie van de zogenaamde ‘krakers’?
Ernst: Bij rugpijn helpt het een beetje. Al ben ik niet onder de indruk van die resultaten en zou ik een patiënt nooit aanraden om naar een chiropractor te gaan. Er zijn honderden gevallen bekend van mensen die een beroerte hebben gekregen nadat een chiropractor hun nek had gemanipuleerd. Als je dan toch een alternatieve behandeling van je rug wil, dan kun je beter naar de osteopaat dan naar de chiropractor gaan. Een osteopaat is zachter.

Maar osteopaten beweren bijvoorbeeld ook dat ze de kwaliteit van je darmflora kunnen onderzoeken door hun handen op je buik te leggen.
Ernst: En dat is nonsens. Al die diagnostische technieken zijn gevaarlijke fantasieën, want als een patiënt echt ziek is, zal de osteopaat daar niets van merken. Sterker nog: het zou best kunnen dat hij denkt dat er niets aan de hand is, terwijl je bijvoorbeeld darmkanker hebt. Het lijkt misschien onschuldige nonsens, maar het is in feite heel erg gevaarlijke nonsens.

3 opmerkingen:

  1. U schrijft dat Edzard Ernst de eerste hoogleraar in de alternatieve geneeskunde is. Wanneer ik dit artikel lees, dan lijkt het mij eerder correct te stellen dat Edzard Ernst de eerste hoogleraar tegen de alternatieve geneeskunde is. Of heb ik iets belangrijks gemist ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een hoogleraar in de sterrenkunde is niet voor of tegen sterren. Evenmin is een hoogleraar in de psychologie voor of tegen de menselijke psyche. Ook een hoogeleraar in de westerse economie behoeft geen voor- of tegenstander van de westerse economie te wezen.

      Wetenschappers doen onderzoek naar verschijnselen in onze wereld. Sterke overtuigingen zijn daarbij eerder hinderpalen dan hulpmiddelen. De hoogleraar Complementaire Geneeskunde hoeft dus zelf geen gelovige te wezen - liever niet.

      Verwijderen
  2. Bekocht of behandeld? De feiten over alternatieve geneeswijzen

    Simon Singh & Edzard Ernst
    Arbeiderspers

    De twee auteurs van dit boek zijn niet de eerste de beste. Dr. Edzard Ernst is arts en professor in complementary medicine aan de Universiteit van Exeter (VK). Hij stichtte in 1993 daar de eerste leerstoel in complementaire geneeskunde. Hij is oprichter en hoofdredacteur van twee medische tijdschriften, kreeg 13 wetenschappelijke prijzen en publiceerde meer dan duizend artikelen en meer dan veertig boeken. Dr. Simon Singh is natuurkundige en promoveerde op deeltjesfysica. Hij was vanaf 1991 werkzaam bij de wetenschapsafdeling van de BBC en is de auteur van veelgeprezen populair-wetenschappelijke boeken zoals Code en De oerknal. Hij werd twee jaar geleden aangeklaagd wegens smaad door de Britse Vereniging van Chiropractors, een strijd die hij onlangs op het nippertje gewonnen heeft.

    Ze zijn niet uit op een kruistocht tegen de alternatieve behandelwijzen, zij vinden mensen die er gebruik van maken geen dommeriken of idioten. Iedereen die zich verlaat op dit soort behandelingen doet dat vanuit een of andere rationele of vermeend rationele gedachtegang, hoe fout die soms ook kan zijn. Ernst en Singh houden juist een pleidooi voor nuchter en genuanceerd denken. Iedereen moet zijn of haar eigen conclusies trekken op basis van betrouwbare feiten. Die feiten willen Ernst en Singh ter discussie op tafel leggen.

    Dit boek is een spoedcursus empirisch onderbouwde geneeskunde en tegelijkertijd een op de praktijk geënte handleiding in de wetenschapsfilosofie. Het enige wat ontbreekt is een index. Zelfs voor iemand die denkt te weten hoe de vork in de alternatieve steel zit, is dit een standaardwerk zonder weerga.

    BeantwoordenVerwijderen